2014. március 15., szombat

Megérkezés - Az első hetek I

Az egész ott kezdődik, hogy az ember lánya, aki 20 éves koráig a szüleivel élt, aztán 24 éves koráig a barátjával, soha nem volt egyedül, úgy gondolja, hogy: Bah, mi ez nekem? Fél év. És mennyire hasznos lesz!
Szóval meg kell pályázni az Erasmust, aztán meg kell nyerni, aztán meg össze kell csomagolni és nekivágni.

Bécs mellett döntöttem, szakmailag itt profitálok a legtöbbet (úgy gondolom) és mindig is vonzódtam az osztrák - német kultúrához. Magához a nyelvhez is. Sose szerettem az angol terpeszkedését (erről később még lesz szó). 

Az Erasmusos papírmunkát nálunk, a Károli Gáspár Református Egyetemen a koordinátor valóban nagyon szépen koordinálja. Bécsben a tavaszi félév március elején kezdődik, de két-három hétig van idő tantárgyfelvételre és leadásra. Be kell ülni az órákra, ha tetszik felveszed, ha nem, leadod. Viszont az Erasmusos szerződéshez szükség van a felvett tárgyakra, célszerű az előző félév tárgyait beírni (mivel a tárgyak meghirdetésére a tavaszi félévre csak február végén kerül sor, a szerződést pedig le kell adni, ha pénzhez szeretnél jutni). Ezt majd később tudod módosítani.

Aztán kettes pont a listán: aludni is kell valahol. Találj koleszt! Hajrá! Muhahaha! Nem, egyáltalán nem lehetetlen. De majdnem az. :D Komolya. Mivel Bécsben később ér véget a félév kb. január közepéig felesleges is ezen idegeskedned. Küldhetsz jelentkezést, de ne aggódj ha nem jön válasz. Aztán hirtelen beindul január közepén és pikk-pakk lesz szállásod. Sajnos azonban elég drága mulatság: 250 - 400 Euro. Igen, nem vicc, van kolesz 400 Euróért is.

El kell dönteni, hogy a mi fontos számodra? Közel legyen az egyetemhez? Vagy külön szobát szeretnél? 

Na igen, most felejtsd el, hogy átszámítgatsz Forintra, mert nem kellemes naponta kétszer-háromszor szívinfarktust kapni. Nekem elhiheted. Ez van, itt ennyibe kerül és kész.

Továbbá azon se kell csodálkozni, hogy a kaució összege legalább egy havi kolesz díj, és emellett kérik az első havi díjat is előre + egy két apróság, amiből azért össze jön 30-50 Euró (pl. egyszeri internet díj, regisztrációs díj stb). Nem beszélve arról, hogy februárban még nem kezdődik el a tavaszi félév. Tehát vagy kifizeted és - itt vagy és költöd az Eurókat vagy - kifizeted és nem vagy itt. Ez van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése