2014. március 15., szombat

Megérkezés - Az első hetek II

Rendben, tehát van szállásod. :) Ügyi vagy :) Akkor tessék bepakolni és kiutazni az Erasmus eligazításra. (Vagy ne...nem dől össze a világ, ha lemaradsz róla.) Mindig mindenről nagyon szépen precízen kapsz majd e-mailt Osztrákiából.
Regisztrálás, regisztrálás, kódok és tádámm: bent vagy a rendszerben. Akkor tessék befizetni az ÖH-nak a díjat. Kapsz érte a diákodra egy szép zöld matricát. Az neked nagyon jó lesz. Állítólag. Ám legyen. Pikk pakk megcsinálják a diákot.

Aztán jöhet az időpontok és feladatok tologatása. Kell: Meldezettel, ausztriai bankszámla, koleszdíj beszedési szerződés.
Első lépés: Erasmusosoktól beszerezni az igazolást, hogy ők szeretettel látnak téged itt. Ezt megkapod az eligazításon.
Kettes lépés: Ezzel az igazolással mehetsz a Meldezettelt leadni. Ez egy regisztrációs lap, hogy be kerülj a rendszerbe. Jujj. Hát ez van. Ez is úgy megy mint a sicc. Ezt a lapot megkapod a kolesztól, hisz nekik igazolniuk kell, hogy ott laksz. (Nem szeretnék az osztrákok, hogy szállás nélkül érkezzen ide akárki.) Szépen kitöltöd, ráguglizol, hogy hol lehet leadni (amúgy erről is kapsz egy listát az eligazításon). Bemész, tépsz egy sorszámot. Leülsz. Ne vedd elő a nálad levő könyvet, mert 5 perc alatt bent vagy. Bemész, mosolyogsz, a hölgy/úr orra alá tolod a lapot, elkéri a személyid, nézegeti kicsit az ékezeteket a neveden, aztán kapsz egy lapot arról, hogy juppí, itt vagy náluk.
Hármas lépés: nagyon felesleges beleesni abba a hibába amibe én, jelesül: ESN. Nem kell náluk csináltatni bankkártyát, azt hinnéd pikk-pakk megvan, de ők csak adnak egy lapot amivel el kell menned a bankba. Bemész bármelyik Erstébe, Bawagba...Mondod, hogy haló, ich bin ungarische huszár és szeretnék egy studentenkontót. (Ehhez már kell a diákod!) A legtöbb helyen ingyen nyitják 27 alatt diákoknak. Itt is elkérik a Meldezettelt. Érdemes figyelni, hogy Quick és PayPass opció is legyen a kártyán, bár ez már alap dolog.
Négyes lépés: Végre viheted a beszedési szerződéshez a számlaszámod, boldogan, mosolyogva, igen, itt van a számlaszámom, vegyétek el a pénzem.

Ezek vannak kérem szépen.
Sim kártyát bármelyik újságosnál kapsz, de a Meldezettellel már tudsz akár T-mobilban is kedvező feltételekkel kártyát venni. De felesleges.

(És ami szomorú: mindehhez még nem kell német tudás.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése